Wednesday, 17 May 2017

Nak Balik Klate!!!!

I've only stick to one reason why am I really wanna back home! I miss my ma and abah very much. Can't describe with action how much I miss them. Rindu nak bermanja-manja ngan abah, nak peluk ma! Walaupun aku tahu aku ni seorang kakak dan perangai aku macam anak bongsu. Erh biarlah! I am still and always will be their princess :) ~hhihi mohon jangan kecam saya!

Cinta Hati Dunia Akhirat
Aku cuma rindu diorang. Kalau call pun still tak boleh luahkan perasaan tu. Mixed feeling! 

Tak mungkin bisa ku hidup tanpa kasih sayangmu MA :')


Abah bilang: "Diuji dengan kekayaan lebih berat tanggung jawabnya ketimbang dikasih cobaan dengan kemiskinan.."

Ma bilang: "Berkata jujurlah selalu nak... Dengan begitu engkau tidak perlu mengingat apa yang telah kau katakan"..

Abah, aku sadar di setiap laranganmu, engkau mencoba melindungiku dari hal2 yang buruk.. Maafkan aku abah jika selalu membantah laranganmu..

Terima kasih Abah, untuk nasihat sederhana namun begitu bermakna dalam segalanya.

Hm . Ya ALLAH. Kau luaskan pintu rezeki untuk mereka Ya Allah. Haramkan api neraka daripada mereka Ya Allah.


Sama-sama lah kita doakan yang baik-baik untuk mak ayah kita. 
Assalamualaikum..





Cara dapatkan URL gambar

Hai assalamualaikum. Hari ni aku nak ajar cara nak amik URL cara mudah la. Sebab kalau sebelum ni aku pakai PHOTOBUCKET kalau nak amik URL gambar. Yang ni korang takyah sign in ke apa. Terus guna step bawah.

1- Dashboard > Post > New Post

2. Make sure dalam keadaan Compose , then upload gambar yang korang nak by clicking icon bergambar sebelah link tu.

Klik untuk besarkan
3. Lepas upload, korang right click and then amik "Copy images address". Dah siap copy! Pastu paste lah kat mana2 URL gambar tu.

Klik untuk besarkan
Cara ni lagi senang sebab takyah nak sign in bagai la hahaha. Ok? Tak faham , bagithu ya?
Assalamualaikum





Tuesday, 16 May 2017

Cara nak masukkan lagu dalam blog

Assalamualaikum. Hari ni aku nak ajar cara nak masukkan lagu dalam blog. Untuk newbie mesti ramai tak tahu kan? Kalau korang perasan ade button PAUSE HERE kat top tu , tu lah lagu yang sedang berkumandang di telinga korang sekarang. Kalau rasa sakit telinga mohon PAUSE lah ye :)


Ikut step dibawah : 

1- Pergi dekat LAYOUT > ADD A GADGET > HTML/JAVASCRIPT

2- Copy code kat bawah ni , paste kat HTML/Javascript. Yang kaler merah tu boleh gantikan dengan URL lagu yang korang suka. ~step 3  untuk dapatkan URL lagu.

<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">

<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/Age-siiiwer?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> 


</div>


3-And then pergi bukak Youtube , pastu search lagu yang korang nak. Tekan SHARE > EMBED > dia akan bagi kod, Jangan copy semua. Amik yang aku merahkan je. 

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/NliYy7iqh-U?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


 Yang aku merahkan tu lah kod yang kena ganti dekat kod yang mula-mula tadi. URL lagu dia ada kat situ. 

4- Ganti kod tu , and last-last dapat macam ni.


<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">

<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/NliYy7iqh-U?ecver=1?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000>PAUSE HERE</font> 


</div>

5- Okay ? Lepas tu save and tengok jadi tak? Anything to ask , comment di bawah.


Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

klik banner untuk join!

Hadiah produk kecantikan organik ini ditaja oleh Qayra Signature . Di mana, produk-produk Qayra ni semuanya diperbuat daripada bahan-bahan organik yang semestinya halal dan selamat. Manakala, hadiah wide shawl pula ditaja oleh sis itu sendiri, sebagai tuan punya blog.

Jum pakat-pakat join. Hehe rugi weh tak join segmen ni :)




Monday, 15 May 2017

UPU : UniMAP?

Yayyyyy... Siapa dapat UniMAP?
 Hari ni result upu dah keluar. Macamana? Aku tahu beribu perasaan akan melanda. Ada yang happy sebab dapat kos yang korang nak. Ada yang stress sebab dapat kos yang tak suka la apa la. Apepun, aku nak korang bersyukur tau sebab tak semua dapat tempat di universiti. Kos apa pun yang korang dapat, belajar lah mencari ilmu elok-elok. Yang tak berjaya , buat rayuan atau apply mana-mana institut yang mampu. Rezeki kita ada dimana-mana cuma cepat dan lambat je.

Ok , dah check result ke? Sapa dapat UniMAP? Heheeee, saya berbangga sebab korang dapat masuk UniMAP! Tahniah ya engineer to be hehe :)

 Cara nak semak. Sila ke link ini : https://online.mohe.gov.my/upu/hebahan/

Gambar dibawah adalah sebagai "penguat semangat" untuk adik-adik yang nak masuk UniMAP! Stay chill ya.



Ni lah kolej kediaman yang aku stay sekarang. Lawa kan? Hihi. Tempat ni diberi nama UNICITI ALAM. UniMAP ni ade 5 ke 6 haha kolej kediaman. Berrrrghh aku pun tak ingat. Bak kata orang kat sini , Perlis ni ade dalam UniMAP. Bukan UniMAP ada kat Perlis haha. Banyak sangat kampus UniMAP kat negeri ni. Aku pun pelajar tahun satu. So, tak berapa nak expert sangat la. Haha

Gambar diciplak dari google. Tahniah sesapa dapat UniMAP. Bermulalah alam universiti ya adik-adik. Take a good care of yourself. Siapa yang ade nak tanya apa-apa regarding to UniMAP, boleh komen kat bawah atau boleh pm tepi ya :)

ig : @auniezlkfli

Assalamualaikum.



Birthday Giveaway By Cheese & Cincau


This giveaway will be on 11-31 of May! (Blogger's birthday is on 15th of May by the way! 😋)

So , it is today , Happy Birthday to you sis :)
Hoping you will always be happy with your loves and keep updating to blog post!




Giveaway Pikachu Luggage Tag by KasihkuAmani


"Anda suka tak kalau Sha buat Giveaway dan bagi hadiah buku? Kenapa?"

Ofkos la saya suka akak , saya pun layan je buku-buku ni hihi lagi-lagi kalau buku tu adalah novel cinta chewahhh :)

 Hadiahnya Lugagge Tag untuk dua pemenang

Giveaway tamat pada : 27 Mei 2017
Pengumuman Pemenang : 28 Mei 2017
Pos Hadiah : 29 Mei 2017

Jum ler join , rugi tak join segmen ni tau :)


GIVEAWAY TOP UP BY Blogbabyshambles


Senarai Hadiah

1. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
2. Topup RM5 x 1 untuk mana-mana rangkaian
3. Hadiah akan bertambah jika bilangan peserta melepasi target

Tarikh  Penyertaan

11 May 2017 - 8 June 2017

Jadi jum ler kengkawan kita join. Rugi tau manalah tahu rezeki kita hihi :)



Kempen Sayang UMP

http://www.ump.edu.my/sayangump/index.php?userid=CA15153

KLIK POSTER UNTUK MAKLUMAT LANJUT
Kempen Sayang UMP bagi pembinaan kolej kediaman mawaddah untuk pelajar asnaf dan yatim piatu.

Let us join our hands together and support “SayangUMP” Campaign.



Tuesday, 9 May 2017

Bangga sebab korang lelaki!

Haa assalamualaikum. Okay, bulan ni birthday adik lelaki aku. Sebenarnya, dia marah aku panggil dia adik hahaha. Dia cakap aku ni tak macam kakak dia? What the fish la!!!!! Dah kakak , kakak lah! Ya, mungkin sebab beza dia ngan aku hanya setahun membuatkan dia buta untuk mengenali diriku ni sebagai seorang kakak yang baik!


Eh apa kaitan? Hahah sebenarnya, aku rasa macam nak describe diri dia ni sebagai seorang lelaki. Tapi dia bukan jenis yang suka hadap laptop pun. Keje dia bola, bola dan bola! Aku cuma nak cerita sikap lelaki yang suka berblogging or erti kata lain minat dalam bidang penulisan. Haaa nampak tak tajuk entry kat atas ni. Dalam dunia berblog ni, aku kagum bila seorang blogger yang bernama lelaki ni memaparkan tulisan mereka di halaman mereka. Bukan apa, aku cuma berbangga lah dengan korang sebab tak semua lelaki suka menulis dan memaparkan pandangan mereka melalui penulisan. Ya even adik beradik lelaki aku yang dah matang dewasa pun keje dorang main bola, bola dan bola. Hrmm. Aku pun jadi minat bola sebab diorang lah #gomoklategomo.

Kenapa aku cakap lelaki yang berminat dengan bidang ni patut dibanggakan?


1) Nampak matang dari segi mayanya. 
Aku ade lah kawan (tak la kawan pun) haha. Dia bernama A. Dari segi pandangan fizikal, aku nampak macam nerd je, macam blur je dia ni. Ahhhh! Tapi bila kawan kepada kawan A tu bagitahu aku yang dia ni adalah seorang blogger part time haha terus aku pegi stalk blog dia. I was like "Yeke nerdy ni ada blog, cam tak caya je". Sejak dari tu, aku baca penulisan dia dan aku kagum dari gaya penulisannya. Menampakkan dirinya seorang yang matang dalam berbicara. 


2) Idea yang dikeluarkan SIMPLE
Aku tak tahu la kalau kejap lagi ade rakan blogger lelaki yang kembang hidung dengan pujia-pujian aku ni. Hhahaha. Poyo gila ayat! Kita sedia tahu kalau dah namanya lelaki, penulisan diorang lebih terbuka dan tidak tersirat. Mereka tak guna ayat bunga-bunga sastera ni. Kalau nak sound , direct je! Prinsip mereka "Benda yang dah senang jangan dirumitkan" Yela , diorang kan ade 9 akal ~proud :) Hahaha. Mostly, aku suka baca novel seram kalau penulisnya lelaki. Kerana apa? Idea yang mereka keluarkan membuatkan aku berfikir lebih simple , tak rumit. Tapi novelis perempuan pun sangat perfect. Yela, mestilah idea masing-masing berbeza kan?

Erm tu jelah kot. Anyway, tahniah kalau korang adalah seorang blogger or novelis or else. Sebab aku memang kagum! Hahahaha. Semoga korang terus menulis untuk tatapan masyarakat diluar sana. Ingat, kalau nak publish sesuatu, hanya yang baik dan sahih! Ingat tu, dosa fitnah lagi besar dari membunuh. Ok bai assalamualaikum.




Birthday Giveaway By Cik Nadyya #Second Giveaway!


Selamat Ulang Tahun Sis :)

Panjang umurnya .. panjang umurnyaPanjang umurnya ... serta muliaSerta mulia ... serta mulia

Selamat ulang tahun kami ucapkanSelamat panjang umur kita kan doakanSelamat sejahtera sehat sentosaSelamat panjang umur dan bahagia

Selamat ulang tahun kami ucapkanSelamat panjang umur kita kan doakanSelamat sejahtera sehat sentosaSelamat panjang umur dan bahagiaSelamat panjang umur dan bahagia
Semoga sentiasa bahagia di samping yang tersayang :) Wanna be the last person to wish hahaha.



Siapa sini kidal?

Hai , assalamualaikum. Hehe memang tak ada keje sekarang. Esok lab test , esok quiz. Hmm malas lah nak bukak buku weh! Takpe la , dah lama tak menaip ni hahah terasa kekok jari-jemari. 


Ok , straight to the point hari ni nak citer pasal orang kidal cikit meh haha. Angkat kaki sape kidal kat sini :) Aku salah seorang yang kidal. Kidal ni orang yang guna tangan kiri untuk buat semua kerja ya except makan! Kalau korang ni jenis yang tulis tangan kiri tapi buat kerja tangan kanan tak dikategorikan sebagai kidal ya? hehe mohon jeles. Sebenarnya , sangatlah dituntut untuk mendahulukan tangan kanan dalam apa-apa kerja(yang baik) dalam islam tapi untuk orang kidal macam aku ni susah sikit nak tukar dr kidal ke right-handed hm. Sedih jugak sebab mostly semua benda buat dengan tangan kiri , tak digalakkan dalam islam.

Orang cakap kidal ni ade kelebihan sikit sebab dia mendominasi otak kanan. Menurut kajian dari google , perlakuan kita sebenarnya mempengaruhi otak kita secara songsang. Kalau kita banyak menggunakan tangan kanan , otak kiri banyak berfungsi dan begitulah sebaliknya. (Bukan ke otak yang pengaruhi perlakuan) Err entahlah , ni hasil kajian dari orang bijak pandai , aku ni apelah sangat nak buat kajian cenggitu. Otak kanan ni meliputi kreativiti , logic and apa la lagi. Tapi , aku takde lah 100% dalam kategori itu haha. Ini cuma kajian.

Keburukan pun ada hahaha :( ni sebenarnya aku citer dari segi pengalaman aku lah ye sepanjang duk universiti ni. Antaranya :

1) Meja Kuliah
Ni lah masalah bagi orang kidal , susah tau nak seimbangkan kedudukan waktu nak menulis tu. Paling stres time ade quiz. Ya Allah , betapa kena bertahannya haha, Over gila ayat ~syukur syukur

2) Liquid Paper
Hm , aku ni jenis yang konfident gak bila menulis. No pencil used haha. Bila dah salah mulalah nak mintak correction tape dia tu lah , liquid paper dia ni lah. Pastu bila dah correct perkataan yang salah , kenalah tunggu dalam beberapa minit nak bagi benda alah tu kering dulu. Ya lah , kita kan tulis dari kiri ke kanan. Pepaham lah kidal ni macamana. hm takpe-takpe  ~syukur syukur.


3) White Board
Bila lecturer panggil secara random untuk tulis jawapan kita kat depan , aku dengan pantasnya akan lari dari masalah terbabit haha. Susah wei orang kidal nak tulis kat depan , aku rasa aku ni macam orang cacat je haha sebab pelik bebenor cara menulis aku bila menulis dekat white board :( Hm syukur!~

4) Time nak makan
Kalau nak cam dia kidal tak , tengok tangan mana dia pegang sudu. Orang kidal ni makan kalau guna tangan ofkoslah tangan kanan tapi bila diorang pegang sudu automatik sudu tadi berpindah ke tangan kiri , hahahaa, Tolonglah jangan pelik kalau orang kidal pegang sudu tangan kiri , kesian kaum sejenis kami selalu kena maki.


Haha bukan apa. Saja je nak citer hahaa sebab tadi sorang kawan aku ni tegur "Auni, kenapa nampak susah je kau nak tulis atas meja ni?" Aku be like " Minah ni tahu tak aku ni kidal , aku kena ada keseimbangan sikit weh!" Hahaa.

So , sape kat sini kidal and nak citer pengalaman korang , share-share ler kat bawah ! WE MIGHT BE LEFT HANDED BUT WE ALWAYS RIGHT!

Assalamualaikum.




All Rights Reserved by AUNI LIYANA